sobota 31. prosince 2016

Čo plánujem na rok 2017?


Ahojky :)

Ako ste na tom so svojimi plánmi na nový rok? Dávate si predsavzatia? Plánujete, čo by ste chceli vo svojom živote zlepšiť, aké sny uskutočniť?

Povedala by som, že ľudia sa delia na tri také skupiny:
- Prvá skupina je taká, čo si nikdy predsavzatia nedávajú, nemajú plány ani ciele, čo by chceli dosiahnuť. Buď sa im to zdá trápne alebo zbytočné, alebo neveria, že by ich dokázali splniť, neviem. Ja do tejto skupiny našťastie nepatrím :D

- Druhá skupina je taká, čo si dáva milión predsavzatí (často aj nereálnych), väčšinou dobre známeho typu: Začnem jesť zdravo a už nikdy si nedám čokoládu! Budem každý deň cvičiť! Schudnem 20kg za 3 mesiace! Prestanem fajčiť! atď, atď.
Ale táto skupinka väčšinou po niekoľkých dňoch/týždňoch/mesiacoch svoje predsavzatia pustí k vode a nevydržia u nich. Prečo? To si povieme neskor, resp. Vám poviem (skúsim aspoň poradiť), čo robiť, aby Vám Vaše nové plány a ciele vydržali a aby sa Vám podarilo ich splniť a neskĺzli ste späť k starým návykom. Tiež sem (už) nepatrím :D

- No a nakoniec tretia skupinka, ktorá si dáva také tie reálne, normálne, malé čiastkové ciele a plány (alebo aj veľké), ale je odhodlaná ich dosiahnuť a podarí sa im to, lebo na to idú správnou cestou a nestratia motiváciu, nenechajú sa zlákať späť na zlú cestu. Sem patrím ja a verím, že tento rok dosiahnem všetko, čo si naplánujem :)

Ak máte z tohoto odstavca pocit, že to tak smerujem skor na oblasť fitness/chudnutia/cvičenia/zdravej stravy, tak máte správny pocit. Po Vianociach mi totiž prišlo naozaj VEĽA správ a mailov, s tým, že ste na Vianoce jedli nezdravo, že ste pribrali, že ste všetko pokazili, že chcete na Nový rok opäť začať, že sa bojíte toho, že opäť zlyháte atď. atď. Prišlo mi ich naozaj dosť a preto aj píšem tento článok, aby som Vás trošku motivovala. Tým z Vás, ktorí si neveríte a ešte len začínate s nejakou zmenou k lepšiemu, tak tým chcem dodať podporu, ale zároveň chcem, aby stáli nohami na zemi a neplánovali si nereálne ciele.

Ja som povodne plánovala Vianoce udržovať v takom tom mojom bežnom zdravom režime, ktorý sa snažím dodržovať po celý rok. Ale neustále sledovanie ľudí na insta, ako si dopriavajú sladké, ma nakoniec mierne "nalomili" a tiež som si trošku dopriala. Neprejedla som sa síce tak, že by mi bolo zle, alebo by ma bolelo brucho, mám  našťastie vždy nejakú takú "brzdu", kedy viem, že už stačí, ale proste úplne zdravo som nejedla :D A myslím, že úplne zdravo jedol málokto :D (Videla som tie Vaše foodporny a orgie na insta stories :D)


Ja som jedla tak, ako som to cítila, keď som mala chuť, vzala som si, ale na druhú stranu som nejedla len preto, že sú Vianoce a malo by sa jesť, lebo je napečené, keď som už bola aj tak dosť nasladená :D Chápete snáď :)

No a teraz je tu Nový rok a nový rok (áno píšem Nový aj nový, lebo som zistila, že Nový s veľkým N je len jeden deň ako sviatok 1.1. a nový rok je celý ďalší rok, teda celý rok 2017 - vak ste nevedeli :D), no a tak s ním by bolo na čase opäť sa vrátiť do nejakého toho "režimu". Aj keď som obyčajný smrteľník, nie som fitness závodník, že by som chodila na súťaže a musela sa držať prísnych makier, aj napriek tomu mám rada vo svojej strave poriadok. Makrá nejdem sťahovať, viac-menej ich zachovám také, aké som mala predtým (pred Vianocami). Teda 120g B, 75g T, 240g S (= cca 9.000 kJ) Len s tým rozdielom, že sa odkloním mierne od IIFYM štýlu stravovania (a teda ak ti to sedí do makier, možeš zjesť ten shit :D) k tomu Clean Eating - proste a stručne: Svoju stravu skúsim "ozdraviť", jesť minimum jednoduchých cukrov, obmeziť soľ a koreniny v jedle..

A tiež obmedziť kávu!!!
Lebo cez rok kávu skoro vobec nepijem, možno tak 10 šálok za rok :D Ale cez skúškové, keď potrebujem ťahať dlhšie do noci, alebo som v noci už hladná a chcem niečo málo kalorické a teplé do bruška, taká kávička príde vhod :D STOP! Nechcem byť kofeínový maniak, takže aj v tomto brzdím. Lebo na takéto "nepiča" kávy ten kofeín fakt mega účinkuje, to je potom zasa šok pre mozog a nejde mi zaspať do tretej do rána :D




A ďalší bodík programu je VIAC SPÁNKU :) Lebo pri nedostatku spánku sa vyplavuje kortizol (stresový hormón) a bla bla.. proste to nie je dobré :D


sleeping spongebob squarepants

Počas Vianoc som si síce pochutila na nejednom zákusku (presné číslo radšej písať nejdem, ale ani si ho nepamätám :D), ale tiež som sama ucítila, ako na to moje telo reaguje. Lebo príjemná sladká chuť je síce jedna vec, ale únava (z dávky cukru, na ktorú moje telo nie je zvyknuté), nafúknuté brucho a ďalšie telesné "problémy" sú ďalšia vec. Pri zdravom stravovaní si telo odvykne od nezdravých vecí a potom sa fyzicky necíti dobre, keď mu ich naraz dáte v trošku väčšom množstve alebo niekoľko dní po sebe. Aspoň moje telo to tak vníma a cítim sa taká "ťažká".
A veľmi sa teším, že sa teraz opäť vrátim k tej "ľahkosti" a "čistote" :) Fakt mi ten clean režim počas Vianoc chýbal.

No ale, aby som sa teda vrátila k nejakým tým plánom na nový rok a zhrnula ich prehľadnejšie a pekne v bodoch:

1. Schudnúť prebytočný tuk (v prvej polovici roka)
2. Nabrať svalovú hmotu (v druhej polovici roka)
3. Jesť maximálne clean (alebo aspoň z 90%)
4. Obmedziť soľ (toto som si dávala aj minulý rok a nie tak úplne sa podarilo :D)
5. Viac spať! (platí až od 2.1., lebo na dnešok som spala asi len 5 a pol hodiny :D)
6. Zabehnúť za rok 250 km (neviem koľko som mala minulý rok, tak sa mi ťažko odhadovalo teraz nejaké číslo, ale ak som si stanovila málo a prekonám to, tak tým lepšie :D)
7. Prispievať viac na blog - nielen recepty, ale aj všelijaké iné články o výžive, cvičení, motivácii atď atď.. :)


7 jednoduchých bodov, ktoré jednoducho len vyzerajú, ale nakoniec to určite bude fuška - prekopať niektoré staré návyky nie je sranda a to už sa snažím žiť zdravo niekoľko rokov. Preto pre tých, ktorí teraz ešte len začínajú jesť zdravo a cvičiť, to musí byť ešte horšie - ale všetko sa dá keď sa chce.

A teraz ešte na záver pár "motivačných" vetičiek či hesiel, aby Vám to Vaše odhodlanie vydržalo čo najdlhšie :)

1. Dávajte si REÁLNE ciele!
Už som to tu spomínala. Neplánujte si schudnúť 20kg za 3 mesiace, alebo napríklad z ničoho nič začať chodiť 5x týždenne do posilky, ak ste celé roky sedávali na gauči. Dajte si malé reálne ciele a ak náhodou zvládnete nakoniec viac, len Vás to príjemne poteší.

2. Tešte sa z maličkostí!
Schudli ste len 1 kg za mesiac? Nevadí! Stále lepšie ako neschudnúť nič alebo to kilo nebodaj nabrať. Alebo ste boli prvýkrát cvičiť v posilke a mali ste pocit, že tam tým všetkým strojom nerozumiete? Nevadí! Každou ďalšou návštevou fitka sa naučíte viac a viac. Ale máte plusový bod za odvahu prvýkrát vytiahnuť päty z domu a navštívit "veľké" fitko :D




3. Pozrite sa, čo ste už dokázali!
Ak máte chuť na svoje predsavzatie sa vykašľať, obzrite sa späť. Čo ste už všetko dokázali, kam ste sa dostali, čo všetko ste pre to museli obetovať. Nevracajte sa na začiatok, nerobte kroky dozadu! Pokračujte, vytrvajte!

4. Nenechajte sa odradiť nikým, ničím!
Kašlite na neprajníkov a snažte sa urobiť všetko pre to, aby Vám Váš cieľ vyšiel. Ak Vám niekto neverí, o to väčšia motivácia dokázať mu, že sa vo Vás mýli.




5. Neporovnávajte sa s druhými!
Kamarátka zdvíha o 10kg viac než Vy? No a čo! Zdokonalili ste si Vaše vlastné rekordy? Ak áno, tak možete byť spokojní, lebo prekonávať sám seba, to je omnoho cennejšie. Všímajte si svoje vlastné pokroky a úspechy. Druhí Vám možu poslúžiť len ako motivácia.

A musím pridať moje najobľúbenejšie motto na záver (v angličtine, lebo tak sa mi to viac páči :))

" IT WILL HURT.   IT WILL TAKE TIME.   IT WILL REQUIRE DEDICATION.
BUT IT´S WORTH IT !!! "

A to je všetko, neviem čo viac napísať.
Vzhľadom k tomu, že o 2 dni mám skúšku, tak myslím, že som zabila už dosť času písaním, preto sa s Vami lúčim (nakrátko) a idem sa učiť :D




Držím Vám palce a prajem KRÁSNY NOVÝ ROK 2017


intango 2017 fireworks new year happy new year

Majte sa pekne,
Danka Sali

Žádné komentáře:

Okomentovat